21 graden


Op geen enkele manier wil ik jullie ermee plagen maar het is hier toch echt 21 graden. Wanneer de ochtendschaduwen verdwenen zijn dan wordt het hier heerlijk en ik loop dan gewoon in T-shirt, de eerste keer nog met jas en overhemd onder mijn arm. De lokalen doen dat zelden zag ik die lopen gewoon in een bodywarmer.

 

             

Het is vooralsnog handhaven geblazen hier voor mij. Ik doe weliswaar 3 stappen vooruit maar er gaan er twee weer terug. Neem de fiets. Met voldoende moeite wist ik zo’n ding te ontgrendelen, nadat ik mij met nog meer moeite geabonneerd had, nu loop ik liever; het verkeer is te druk en hij fietst te zwaar. Het verkeer is ook iets speciaals! Men rijdt hier naar hartenlust met de auto maar parkeren ho maar; er is gewoon geen plek. Ik zag hier in de straat de auto’s dubbel geparkeerd, standaard. Zouden ze een app-groepje hebben als de binnenste weg wil? Ik zag een man uitparkeren met 5cm achter en 10 cm ruimte voor en hij wist zonder al te veel moeite weg te komen. De benzine kost hier max. 1,40 terwijl er bij ons toch minimaal 2 euro voor betaald moet worden. Een ander fenomeen is dat voor de auto’s rood rood is en groen groen! Geen haar op hun hoofd om een voetganger nog even snel vóór te zijn. Geld ook voor fietsers heb ik tot mijn schande mogen meemaken. Wat hier verkeerstechnisch een uitkomst is is de electrische step. Ze zoemen als bijen om je heen. De stad leent zich hier uitstekend voor.

       

Toch met de fiets naar de twee reusachtige overdekte markten gegaan: de Rustafa Mercat en El Mercat. Ik was nog geen minuut binnen en vroeg mij af of het wel tot Spanje is doorgedrongen dat vlees eten zo langzamerhand zijn tijd gehad heeft als we de rest van de wereld ook nog willen voeden? In Nederland doen wij met hulp van de re ondanks de tegenwerking van Rutte er alles aan om de vleesconsumptie af te bouwen, hier hebben ze er kennelijk niet van gehoord!

Misschien ziet de oplettende lezer ook de foto van de kuierende varkens, lekker in de buitenlucht onder eikenbomen? Nou, zo gaat het daar echt aan toe. De varkens eten eikels van die speciale eikenbomen en zo krijgt hun vlees, het iberico vlees, zijn bijzondere smaak. Maar net als bij de bananenbomen bedreigd ook hier een virus of schimmel deze eikenbomen en dus deze speciale vleesproductie. Bananen en ibericovlees kunnen weleens hun langste tijd gehad hebben. Dus. Maar gelukkig liggen deze hallen ook vol met groente en fruit en de vis niet te vergeten.

       

Onderweg kwam ik nog een stierenvechters arena tegen. Nog zijn die laffe gevechten niet verboden in Valencia hoewel de roep om verbod steeds sterker wordt. Wat mij ook opviel in de stad maar zeker ook in de buitenwijken zijn de vele loterij verkooppunten. Mensen staan ervoor in de rij maar ik durf dat niet te fotograferen. Ach, wat is het leuk om door de straatjes te slenteren. Ik maakte een video van een dwarsfluitspeelster (-speler eigenlijk) maar zie geen mogelijkheid die te uploaden. Zo kwam ik geheel per ongeluk in een ronde markt voor garen en band! In deze grote half overdekte ruimte stonden wel acht kleine winkeltjes hun nering te slijten. Garen, band, stoffen, naald en draad.

           

Toen ik vandaag eindelijk bij mijn doel aankwam, ik denk half vier, was de winkel in art supplies gesloten! Balen, morgen terug. Oja, vandaag weer een stap vooruitgezet en wist een soort OV-kaart voor de Metro te bemachtigen. Een zeer vriendelijke beambte hielp mij naar het loket en legde mij in redelijk goed Engels alles uit. Inchecken en uitchecken! En je kan met meerdere mensen op één kaart. Helaas bleek dat uitchecken fout! Ik zag niemand dat doen alleen ik, want ik maakte een proefritje. Thuis las ik een Nederlandse gebruiksaanwijzing waarin duidelijk staat: niet uitchecken. Dus, nou ja, we komen er wel.

             

Vergeet ik nog een leuke ontmoeting in de station Nord. Een enorme treinstation hal. Daar stonden zeker wel tien heel oude (ik dacht) Renaults. Ik bewonderde en fotografeerde hen natuurlijk en dacht aan … Fred! Komt een man op mij af, jonger dan ik. Glim glim op zijn gezicht. Had door dat ik zijn taal niet versta en maakte met gebaren veel duidelijk. Zijn vader had zo’n auto, ach die goeie ouwe tijd, die komt nooit, nee nooit weerom. Hij legde steeds zijn hand op zijn hart, ik zag zijn ogen glimmen en kon zijn tranen maar net tegenhouden. Hij genoot van mijn aandacht voor zijn auto! Aandoenlijk.

                       


7 reacties op “21 graden”

  1. Wat prachtig allemaal!! Die markthal, daar zou ik ook wel even willen lopen. En die auto ‘s, daar gaat niet alleen Fred van watertanden denk ik…..

  2. Mooie beelden tot nu toe. En garen en band, daar moet je hier naar zoeken.. Die electrische steps lijken me trouwens ontzettend fijn om door zo’n stad mee te zoeven. Ik ben benieuwd hoe dat je gaat bevallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *