De Kift


Het zijn woorden waar ik wat mee kan. Ze zijn oud en vertellen een verhaal. Ik heb het over woorden als de Kift of de Hef. Ze klinken ouderwets authentiek maar ook mysterieus. Nu ben ik oud, ik heb het maar toegegeven, en dus klinken deze woorden als ‘thuis’. De Kift is een oude band, opgericht in 1988, ik was al 37 jaar oud. Eerlijk gezegd dacht ik dat de band ouder was maar ik doe het ervoor. Nog steeds treden zij op (ga er niet heen het is niet om aan te horen) al moeten de bandleden met hulpmiddelen het podium op gesleept worden. Maar de naam…die is op zijn Hollands werelds!

Het komt door radio 1 die ik vanochtend op had toen ik in de auto zat, ik luister alleen radio in de auto. Er was een discussieprogramma waar iemand zei: “ach, het is de kift!” . En ja, dan spitsen mijn oren. Het zit zo:

Jeff Bezos heeft een superzeiljacht laten bouwen in ons land, Alblasserdam. Veel ernstig rijken doen dat, de bouwers hebben een wachtlijst want een goede naam. Groot Bier voor ons mini-landje waar we de werkgelegenheid goed kunnen gebruiken. Hoewel … we tegenwoordig de werkenden niet aan kunnen slepen; ze liggen of in het ziekhuis, of zitten in quarantaine, of ze kunnen hier niet naar toegehaald worden omdat we hen niet kunnen huisvesten. Maar goed, dit schip is af en moet naar zee en in dit geval door Rotterdam heen. Maar de Hef ligt in de weg. Dat rijksmonument, een hefbrug, is niet hoog genoeg in zijn hoogste stand van 46,5 meter. Dus even een paar bouten losdraaien, de dwarsligger eraf, boot erdoor en de ligger er weer op, Jeff betaald. O ja, de bouten weer aandraaien natuurlijk. Maar dan heb je niet op GroenLinks gerekend! Die liggen pas echt dwars. “We gaan een monument niet onttakelen voor een superrijke die ook nog eens belasting ontduikt”, zei een dame van GroenLinks die vragen gaat stellen aan de Burgermeester die kennelijk al had toegezegd de Hef even op te heffen (eigenlijk optakelen maar heffen klinkt mooier in dit verband). Vele Rotterdammers zijn het met haar eens; we gaan dit niet doen! De GroenLinkse dame [zij moet zich schame(n)] suggereerde ook nog dat wanneer de Hef toch geheven zou worden de bevolking bij doorvaart langs de Maas gaat staan de het schip met eieren zou kunnen bekogelen. Ik zeg Holland op zijn smalst en ook al niet hoog genoeg!

Het is de kift, sprak een heer die de goede naam van Nederland als jachtbouwer wil beschermen en ook de werkgelegenheid. Wat is er nou mooier dan de Hef geheven te zien worden een supergroot zeilschip voorbij te zien komen, en plaatjes te schieten in plaats van eieren te gooien?

Eens voeren wij onder de Hef door en passeerden later ook de Zwaan, beiden hier op foto.


6 reacties op “De Kift”

  1. Waar doen al die mensen toch moeilijk over met hun comentaar,
    Het kost ze toch niks!!
    En ha ha het is zeker de kift dat zeiden we vroeger altijd👍🏻

  2. Haha, leuk stuk. Mensen houden hier van moeilijk doen toch? Moet Bezos’ jacht dan maar hier blijven?
    De Kift heb ik nooit gehoord, even gaan You Tuben dus. De drummer, Wim ter Weele is een hele oude vriend van mij uit Delft.

  3. De Kift is heel goed om aan te horen! Nog steeds even geestdriftig en enthousiast. Ik ga er altijd met veel plezier heen en kom dan opgeladen weer terug!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *