GROOT


Is alles wat groot is ook mooi, vroeg ik mij vandaag af. Wij Nederlanders schijnen calvinistisch te zijn (doe maar gewoon dan doe je al… ) en eren het kleine om het grote waard te zijn. Of dat in onze tijd, de tijd van de overvloed, nog geld weet ik nog zo net niet, hoewel er is een kentering op komst want in Glasgow trappen ze nu op de rem begrijp ik.

Ik moest aan groot denken vandaag omdat ik door het enorme park Turia liep waar groot gebruik van werd gemaakt. Hele klassen kinderen liepen door het park en er waren ook veel groepen mensen die de spieren aan het oprekken waren zoals bijvoorbeeld met Tai Chi. Enorme bruggen passeerde ik die soms in een grote plas laag water stonden.

                                                 

 

 

Als een enorme helm van een Spaanse Conquistador doemde één van de gebouwen van het cultureel centrum voor mij op om mij geheel te veroveren en in bewondering doen stilstaan. Devoot liep ik tussen die gebouwen door, nog niet in staat te bedenken of te bevragen waar ze voor dienen. En toen kwam het woord ‘beton’ in mij op. En de vraag: “Maar … is het ook mooi?” Imponerend is het zeker.

 

 

 

 

Valencia verovert je, vooral door het woord GROOT.

Al moe van 2, 3 uur wandelen liep ik verder op weg naar zee en strand. Verlangend naar het ruisen van de golven kwam ik eindelijk bij het strand en vroeg mij af of de zee zou sissen als ik haar met voeten zou treden? De zee ja, maar ook het strand is hier GROOT. Toen ik eindelijk aan het zoute water stond had ik geen moed meer de veters los te maken, geen zin in zand tussen de tenen en in de schoenen met nog kilometers te gaan. Ook de boulevard bleek eindeloos, zou het hier in de zomer vol met zon en zee-aanbidders zijn?

                                                                            

Voor de terugweg koos ik de kortste route en die liep dwars door een verpauperde wijk. Vroeger wilde geen mens aan de zee wonen, dat was niet chique, dus bouwden ze juist daar de arbeiderswijken. Nu, ja nu geven ze veel geld voor een plek aan zee, maar toen niet. Wat mij opviel was de armoede maar ook de wederopbouw initiatieven zoals een groot (heb je hem weer!) terrein waar men o.a. een skatebaan aan legde met veel beton.

Ik genoot van de muurschilderingen, die het allerergste wat moeten verhullen.

 

                                                                             

Gelukkig wist ik bij een metrostation een fiets te bemachtigen en kon ik de geplande lunch in het restaurant in mijn buurt op tijd halen want ik begon ernstige trek te krijgen.

Waar de Spanjaarden ook groot in zijn is de discipline waarmee zij corona te lijf gaan. Hier wordt nog veel mondkapjes gedragen op straat door jong en oud. Binnen verplicht maar op straat zie je er ook veel. Maar wat ik hier onder mijn raam zag schetste mijn oprechtste verbazing; In de openlucht op een sportplein draagt de jeugd gewoon allemaal een mondkapje tijdens een creatieve sportles. Helaas kan ik het niet zien maar ben benieuwd naar de Ajax-fans vanavond in het stadion… allemaal een kapje op?

 

                                                           

Maar we zijn nog niet klaar. Waar in Spanje groot én klein samenkomt is de oogst die vandaag begonnen is. De saffraan oogst. De saffraan krokus wordt vanaf vandaag door massa’s arbeiders geplukt in grootte aantallen. Voor één kilo saffraan heeft men 150.000 krokussen nodig waaruit dan nog de kleine meeldraden geplukt moeten worden. Die kilo levert dan wel 3500€ op! Saffraan gaat hier in de paella die overigens hier in Valencia is bedacht. Ook Italië is een groot afnemer van saffraan en wel voor hun risotto.  Een mooie dag met weer veel zon!

 

NB: het plaatsen van foto’s heb ik nog niet onder de knie en ziet er rommelig uit… ik weet het.

 

 


4 reacties op “GROOT”

  1. Wat een leuke verhalen Cees! Hoewel ik ook in Valencia ben geweest zijn de stukjes cultuur en geschiedenis wat onderbelicht geweest, dus leuk om deze informatie ook te lezen.
    Klinkt alsof je de stad in al z’n facetten aan het ontdekken bent.. leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *