Het is mijn schuld!


De oorlog in Oekraïne is helemaal mijn schuld en ik moet mijn excuus aanbieden aan al zoveel slachtoffers. Of ik grappig wil zijn? Nou, niet echt. Het zit zo: al weken geleden hebben we, en dus ook ik, het zien aankomen dat Poetin zijn legers Oekraïne zou laten binnenvallen. Hoewel Poetin steeds bleef ontkennen wist Biden het al; hij gaat Oekraïne annexeren. Ik geloofde daar eerlijk gezegd niet zoveel van, met een soeverein land in oorlog gaan leek mij een brug te ver, verder dan het annexeren van de Krim of een gebiedsdeel waar veel Russen wonen. Maar toen Amerika zijn ambassade uit Kiev haalde viel bij mij pas het muntje dat het wel eens echt zou kunnen gaan gebeuren; Oorlog! Maar gek genoeg had ik direct de oplossing die ik helaas niet heb gedeeld, niet met jullie, niet met Den Haag en ook niet met Brussel. Faalangst? Te weinig zelfvertrouwen? Het zal wel weer.

Ambassades verlieten Kiev, Nederlanders keerden spoorslag terug en Europese landen adviseerden eenieder die er niet noodzakelijk moest zijn het land te verlaten. Ik wist het meteen: dus ruimbaan voor Poetin! Ruimbaan voor Poetin?

Niks ruimbaan, is angst niet altijd een slechte raadgever? We moesten precies het omgekeerde doen:

Reisbureaus zouden goedkope vakanties in Oekraïne moeten aanbieden, alle hotels vol!

Jan Smit zou met ‘De Beste Zangers’ naar Kiev moeten gaan en op het Onafhankelijkheidsplein uitzendingen opnemen.

Oprah Winfrey zou haar shows (maakt zij die nog eigenlijk?) ook in Kiev moeten gaan opnemen, stel je voor, sterren vliegen af- en aan om erbij te zijn!

Ieder congres of conferentie zou in Oekraïne moeten plaatsvinden, tentenshows, auto- en campershows!

Is er sneeuw in de Bukovel, het grootste skigebied in Oekraïne? Nou, de hele Oranjefamilie erheen! In plaats van kritiek nu lof voor het koningshuis, kunnen ze goed gebruiken!

We hadden met onze, met Russisch gas geteelde rozen, tulpen en chrysanten een bufferzone kunnen aanleggen rondom Kiev, de stad kunnen versieren! Dan had die energieverspilling nog ergens goed voor geweest!

Ik heb het niet gedaan! Wat als?

Wat als er, in plaats van 7 miljoen vluchtelingen eruit, honderdduizenden vakantie- en congresgangers, onze koning voorop, naar de Oekraïne waren gegaan? Een vriendelijke mondiale bezetting in plaats van een agressief Russische! Het had gekund, als ik mijn mond maar had opengedaan!

Mijn oprechte excuses.

 

Wat als we alsnog gaan, stap voor stap, meter voor meter?

Excuus: Foto’s gepikt van het internet.


3 reacties op “Het is mijn schuld!”

  1. Als dat niet een staaltje van creatief ‘out of the box denken’ is. Dank Cees.

    Poetin is zo ongelofelijk verkeerd bezig! Ben bang dat China over deze hele ellendige oorlog stiekem alvast in z’n vuist lacht. Zij zijn erg sterk in het lange termijn denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *