Nu Daghet in he Oosten, het Licht schijnt overal …


Als je van uit mijn huidige thuis naar het oosten loopt dan kom je na drie kwartier, of langer als je onderweg koffie neemt zoals ik deed, bij mijn aanstaande appartement. Na een maand een fantastische, maar ook soms moeilijke en ja, ook eenzame tijd in Valencia te hebben doorgebracht en daarna geweldig te zijn onthaald en gepamperd bij broer en schoonzus dan nu tijd voor weer een paar weken ‘op mij zelf’. In de verte kun je het appartementenblok al zien liggen. Het plaatsje heet Lliber.

 

Op pad richting appartement en dus het oosten moest ik inderdaad aan het lied van de titel denken maar ook aan River van Joni Mitchel, beluister dat lied. Want de kerst is hier, zoals overal, niet te vermijden en wegschaatsen, zoals in ‘River’ is hier een onmogelijkheid, wegskiën zou nog kunnen. Jozef en Maria compleet met Kind (hoofdletter) zijn op ieder plein te bewonderen (of je het leuk vindt of niet). Maar ook Casper, Balthazar en Melchior zijn hier overal aanwezig en wel op een touwladder aan de balkons. Waarom zij stiekem via een touwladder de huizen schijnen binnen te sluipen weet ik niet. Waarschijnlijk om de kinderen cadeaus te brengen zoals Zwarte Gekleurde Piet doet in Nederland.

     

       

Zij kwamen, in het ware verhaal, het Kindeke wierook, mirre en goud brengen om Hem eer te bewijzen. Het jonge gezin moest hierna snel vluchten naar Egypte voor Herodes, die geen concurrentie wilde van een nieuwe ‘Koning der Joden’, maar ook de drie Wijzen moesten via een geheime route voor Herodes vluchten, terug naar hun thuisland. Herodes liet daarop alle kinderen tussen de 0 en 2 jaar doden, in de veronderstelling dat de Koning der Joden, pasgeboren, daarbij zou zijn. Kom ik bij mijn punt: “het Licht schijnt overal”. Hoezo? Ik zal de laatste zijn die zou willen beweren dat het nieuwe testament (de Bergrede is voor mij meer dan genoeg trouwens) geen licht heeft gebracht maar om alleen de geboorte te vieren en niet de gewelddadige dood van waarschijnlijk duizenden kinderen te gedenken gaat er bij mij niet in, bedacht ik mij al lopende. Wat moet dat volk toen geleden hebben na de zo gevierde geboorte! Ik pleit voor een Dag van het Verdriet, tegelijk met de kerstboomverbranding?

Waar een mens al niet aan denken kan hé!


2 reacties op “Nu Daghet in he Oosten, het Licht schijnt overal …”

  1. Mooi geschreven. Heel veel plezier in het Oosten!
    Vannacht zag ik ineens Albert, op een verjaardag. Ik knuffelde hem en bedankte hem dat hij jou zag. Wat een mens al niet kan dromen hè 😉

  2. Mooie bespiegelingen, Cees. Bizar inderdaad, het gebrek aan aandacht in de geschiedenis voor die afschuwelijke massale kindermoord.
    Fijn dat je straks weer een eigen plek hebt. Wat een heerlijk weer daar. Het is hier ietsje anders helaas…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *