Pannekoek (RIP 1996)


Jan Pronk, minister in het kabinet Kok en mijn favoriete luis-in-de-pels in die dagen, hield niet van pannenkoeken. Dat kunnen we lezen uit de onlangs vrijgegeven notulen uit de ministerraad van 4 april 1996. Wel was hij liefhebber van de pannekoek, al dan niet met stroop. Die 3de n in pannenkoek zat hem als een visgraat in de keel, hij kreeg hem niet weggeslikt. Nu was onze Jan geen stroopsmeerder, hij was meer van de vuist op tafel, lezen wij in de notulen. Maar de Vlamingen hadden hem een loer gedraaid, er was op Europees nivo (of niveau Jan?) al besloten en Nederland kon zich geen uitzonderingspositie veroorloven en de ‘n’ aan onze laarzen lappen, volgens verantwoordelijk minister Aad Nuis. En dus gingen we er met boter en suiker in en zo werd pannekoek een echte pannenkoek. Maar kregen alle mensen die Pannekoek als achternaam hadden er toen gratis een ‘n’ bij? Toch blijkt maar weer dat ‘men’ niet van veranderingen houdt. Denk maar aan zwarte P de moorkop of jodekoek. Ook ik ben geen echte flexibele taalconsument. Nu is Nederlands sowieso niet mijn favoriete taal maar sinds google-spellingscorrectie sla ik mij er aardig doorheen.

Maar om bij Pannenkoek te blijven: Wat vond u van zijn oudejaarsconference? Wij beluisterde hem dagen erna, de recensies waren lovend, Lange Frans werd grappig aangepakt de decors waren prachtig, dus we waren vol goede hoop. Even vooraf; wij kijken zelden (eigenlijk nooit meer) Nieuwsuur en OP1 om al dat gezwets over corona te ontwijken en zelf enigszins tot rust te komen. De corona informatie gaat als een jojo heen en weer en zo ook de commentaren. Losse flodders worden gretig becommentarieerd, zinloos want het gaat niet door of het gaat weer anders. Pas de dag na de zoveelste persconferentie lees ik even de belangrijkste punten na om niet achter te blijven; that’s it! Vervolgens houd ik mij braaf aan de regels want waarom zou ik, of Pietje en Marietje, het beter weten dan de mensen wiens vak het is om ons door deze crisis te leiden?

Het decor is inderdaad groots en prachtig. Pannenkoek vertelt dat viroloog Marion Koopmans familie van hem is en belooft ons dat deze grap het dieptepunt is van de avond want minder zal het niet worden! Nou….? Heb ik het nou mis of heeft Peter Pannenkoek het de hele avond over corona gehad? Ik werd er horendol van. Niet dat ik het oneens was met zijn insteek, helemaal niet, maar ik wilde ontspanning! Eens dat er ingeënt moet worden, eens dat de politie en brandweer hun werk moeten kunnen doen, eens dat we ons horen te gedragen enzovoort. Maar ik wilde zo graag iets anders, iets gezelligers. Even veerde ik op toen mijn favoriete mopperpunt aan de orde kwam: ook ik ben niet wit, omdat de donkere, zwarte mensen dat zo graag willen, maar ook ik ben varkensachtig van kleur, dat zeggen de moslims immers al jaren! Maar veel leuker werd het niet voor mij, hoewel hij toch ook even Willem Engel te grazen nam, die man irriteert mij al zo lang omdat hij toch het al overbelaste OM en de rechters druk bezighoudt met zijn gezever. Overigens doe ik hetzelfde want ik heb, met duizenden anderen, aangifte tegen hem gedaan wegens opzettelijke opruiing met valse argumenten van de bevolking tegen de regering. Nou ja, we vonden niet dat Peter Pannenkoek het nivo haalde van Herman Finkers en Claudia de Breij. Volgend jaar beter, dit jaar eigenlijk, dus.

Andere koek; de Paella.

Ik berichte u al, via een foto, over de paella. Een heerlijk Spaans gerecht dat, u weet dat, in Valencia geboren werd. Op de foto ziet u een grote pan waarvan zo’n 18 porties opgediend werden, we waren bij café Claudia in Xalo. In het dorpje vlakbij, waar we even logeerde, Lliber, word ieder niet-coronajaar op het pleintje een paella gemaakt voor 300 eters! De pan is 3 meter in doorsnede die per takelwagen wordt aangevoerd. Er zijn dan 8 koks die een rondje rond de pan lopen en ingrediënten toevoegen. Als je een kaartje hebt gekocht voor een euro mag je mee-eten. Leuk toch?!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *