Perspectief


Was er al twee keer eerder voorbijgelopen en maakte mij vrolijk om Liesbeth hier mee naar toe te nemen en haar het lelijkste gebouw van Valencia te laten zien; protserig en schuwlelijk! Toen ik besloot naar het Keramiek museum te gaan zocht ik op maps waar het is. Krijg ik toch dat gebouw in beeld. Ik doorklikken naar Wikipedia en daar leerde ik dat ik mij danig had vergist! Het blijkt juist één van de mooiste gebouwen te zijn van de stad. Moet je ook maar weten, en dat scheelt mij weer een voorschutting bij Liesbeth! Het is dus maar uit welk perspectief je zoiets bekijkt. Het is gebouwd midden de 18de eeuw als Paleis voor de Markies Don Aguas. Beneden waren de stallen en koetsen, boven de stijlkamers en muziekzaal. De entree is rijk versiert door bewerkt albast. Ik zag de hoorn des overvloeds erin afgebeeld en overvloed is er!

                             

 

           

Wat mij stoort aan het gebouw en interieur is de beklemmende protserigheid. Ik zag bijvoorbeeld een draagstoel. Een kleine cabine die door twee sterke mannen gedragen werd om mevrouw naar de salon te brengen in haar hoepeljurk, te besodemieterd of beneden haar stand om zelf te lopen. En alles is bling bling en ik kan mij dan inleven in het ongemak om daarin te moeten leven. Maar keurig verzorgt en veel suppoosten die alles goed in de gaten houden, het publiek haalt de raarste dingen uit zag ik (iemand wilde op een stoel gaan staan om een overzichtsfoto te maken van de groep, kachelhout was ervan overgebleven denk ik) en zoals alle musea: gratis! Waar doen ze het van. En o ja, er was zeker ook keramiek.

NB: inschrijven op dit blog kan op de eerste pagina abboneren/inschrijven.


3 reacties op “Perspectief”

 1. Hoi Cees, wat een prachtige verhalen zijn het weer. Waar ik heel nieuwsgierig naar wordt is wat jouw perspectief is?
  Blijf je ronddwalen in de prachtige stad met al zijn mooie gebouwen, of ga je nu eindelijk dat boek schrijven dat al heel lang jouw plan is? Ik denk dat we er allemaal naar uitkijken, talent heb je, dat heb je nu wel bewezen.
  Een aanrader van mijn kant… duik ook eens in die cursus Spaans want dat gaat veel meer inspiratie opleveren voor je boek. Ik ben nu al benieuwd naar het verhaal van die bakkersvrouw…
  Ondertussen, blijf genieten op je zoektocht. Lieve groeten Ineke.

 2. Hoi Cees,
  Wat een prachtig museum, althans aan de binnenkant!!
  De buitenkant vind ik inderdaad ook niet aantrekkelijk!
  Eigenlijk hetzelfde als bij mensen, de buitenkant is soms ook niet zo aantrekkelijk, maar als je in gesprek gaat….. valt het vaak toch niet tegen.
  Ongelofelijk dat al die musea gratis zijn, maar daardoor ga je natuurlijk wel makkelijker naar binnen, anders had je je laten afschrikken door de buitenkant en had je al dat moois niet gezien!! Ga zo door Cees, dit is weer prachtig!

 3. Mooi verhaal Cees en leuk om te lezen! En die schitterende protserige inhoud. Vooral de gouden koets sprak mij aan. Op het eerste oog niet met bezwaarlijk koloniale zijpanelen….
  Groet en ik zie uit naar nieuwe observaties:)) Krista

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *