Rondwandeling Xalo


Vandaag een rondleiding door de stad en omme gehad door Bas, een marktkoopman uit Nederland die ook in Woerden al rondleidingen deed. Het begint uiteraard bij 1000 jaar v.C., maar ik zal jullie dat besparen ook al omdat je die jaartallen en verschillende bewoners onmogelijk kan onthouden. De vallei van Xalo werd, evenals heel Spanje, door de Romeinen bezet die hier de graanteelt stimuleerden. De gehele productie ging scheep naar Rome. Na de Romeinen kwamen de Moren in 711 vanuit Marokko naar Spanje. Granada bleef wel 800 jaar in handen van de Moren. De reconquista gaf de Moren, maar ook de Joden, de keus het christelijke geloof aan te nemen of de dood. Velen vluchten, velen werden gedood of zworen hun oude geloof af.

In de recente geschiedenis is Xalo welvarend geworden door de rozijnenteelt. Men liet de druiven drogen in de zon, maar in de avond moesten ze naar binnen gehaald worden omdat de nachten te vochtig zijn. De rozijnen werden uiteraard uitgevoerd en sommigen boeren werden zeer rijk van die handel. Nu is de rozijnen handel overgenomen door California.

Rozijnenschuur voor de nacht

Eén van die rijke boeren had ook een bos waar hij in de stenen gaten liet aanbrengen en vullen met olie en een pit om in de avond daar romantisch met zijn vrouwen te wandelen. Ook de huizen in Xalo ademen de sfeer van rijkdom. Veel deuren hebben een klopper. De ronde of ovalen symboliseren de vagina en de langwerpige de penis. Dit alles om de vruchtbaarheid af te roepen over de inwoners van het huis.

     

Veel huizen hebben traliewerk voor de ramen, beneden de verticale, om de vrouwen binnen te houden, boven met een grote boog naar buiten toe om recht naar beneden te kunnen schieten als de nazaten van de verslagen Moren uit de bergen kwamen om te roven wanneer de handel was verhandeld en er veel geld in huis was.

     

Op de laatste foto is de urbanisatie te zien waar ik nu logeer. Een prachtige plek met veel mooie tuinen en in de zon, van ’s morgens vroeg tot zonsondergang.


2 reacties op “Rondwandeling Xalo”

  1. Prachtig zeg! Leuk zo’n stukje geschiedenis. Bijzonder dat men dacht dat een deurklopper invloed zou hebben op vruchtbaarheid. Als je de betekenis weet is het toch anders om zo’n deurklopper ter hand te nemen…😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *